Nieuwsbericht

Nieuwsoverzicht

Raad van State en Gerechtshof in strijd om Wielewaal

De naoorlogse Rotterdamse wijk Wielewaal moet op de schop, dat vindt iedereen. Maar hoe? Terwijl de renovatie al is begonnen, daagt de bewonersvereniging de woningcorporatie voor de rechter.

Rechter Pauline Hofmeijer-Rutten drong vandaag aan op een gesprek en heeft zes weken de tijd geven. ,,Zes weken om daadwerkelijk met elkaar om tafel te zitten en stappen te zetten. De uitkomst zal natuurlijk voor geen van de partijen ideaal zijn.’’ Hiermee gingen de betrokkenen uiteindelijk akkoord.

Het afgedwongen overleg mag als een doorbraak worden gezien. Hoewel de kwestie al jaren speelt, zijn de verschillende argumenten nog nooit eerder uitgewisseld.

Lees meer in het AD-Rotterdam.

De 545 oorspronkelijke woningen, na de oorlog geschonken door de Zweedse bevolking, doen denken aan een vakantiepark. Niet raar, want Sporthuis Centrum - het latere Center Parcs - werd mede op de Wielewaal geïnspireerd. Zakenman en filantroop Piet Derksen (1913-1996) betaalde in deze arme wijk een kapel en hielp de inwoners aan judomatten en -pakken.

De huizen waren bedoeld om slechts 25 jaar te blijven staan. Aan de gesloopte blokken is te zien dat ze niet eens een fundering hadden - er resteert slechts een rechthoekige kuil van nog geen halve meter diep. Renoveren is na 68 jaar geen optie meer, daarover zijn vriend en vijand het wel eens. Over wat er wel moet gebeuren, dient in december een rechtszaak. Aangespannen door de Unie Van en Voor de Wielewaalers tegen woningcorporatie Woonstad Rotterdam en tegen de gemeente, eigenaar van de grond.

Lees meer in de Volkskrant.

De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land, heeft dinsdag 9 juli 2019 het nieuwe bestemmingsplan voor de Rotterdamse wijk De Wielewaal vernietigd. De controversiële herontwikkeling van de wijk komt daardoor opnieuw een half jaar tot een jaar stil te liggen.

Op 18 oktober 2018 stelde de Rotterdamse gemeenteraad het bestemmingsplan De Nieuwe Wielewaal vast. Dat ging niet bepaald zonder slag of stoot. Over de wijk is al jarenlang een controverse aan de gang tussen eigenaar woningcorporatie Woonstad, de gemeente Rotterdam en bewoners van de Wielewaal van wie het eigen bewonersplan voor herontwikkeling van de wijk, nooit serieus is genomen.

Meer lezen bij de Woonbond.

Tientallen Wielewalers vechten voor laatste kans tegen sloop

Ongeveer vijftig bewoners van de Rotterdamse woonwijk Wielewaal zijn onderweg naar Den Haag. Maandag dient het hoger beroep in het gerechtshof in Den Haag in de zaak of hun huizen mogen blijven staan of worden gesloopt.

Woningcorporatie Woonstad wil de woningen in de Wielewaal slopen voor nieuwbouw. Maar bewoners zelf weigeren te vertrekken.

De buurt spande een rechtszaak tegen Woonstad aan, maar de rechter gaf de woningcorporatie gelijk. De bewoners gingen tegen die uitspraak in hoger beroep. Ze hebben er vertrouwen in dat ze nu wel gelijk krijgen.

Meer lezen op Rijnmond.

 

Meer Weten