Vestia moet opnieuw aankloppen bij andere woningcorporaties voor hulp. Het bedrijf komt 180 miljoen euro tekort voor het nakomen van afspraken over bijvoorbeeld het opknappen van sociale huurwoningen. Huurders in Rotterdam krijgen mogelijk te maken met extra huurverhoging.
Vestia hoopt het probleem op te lossen door huurwoningen of herstructureringsprojecten aan andere woningcorporaties te verkopen. De verkoop van 10.000 woningen is volgens Vestia van groot belang. Daarnaast stelt Vestia voor om de huren in 2021 en 2022 met 0,5 procent extra te verhogen bovenop de inflatie. De plannen zijn donderdag ingediend bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).
Rotterdamse huurders bij woningcorporatie Vestia krijgen mogelijk te maken met een extra huurverhoging. Vestia heeft het namelijk moeilijk en moet opnieuw aankloppen bij andere woningcorporaties voor hulp. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving in diverse media.
Het concern komt 180 miljoen euro tekort voor het nakomen van afspraken over bijvoorbeeld het opkalefateren van sociale huurwoningen. Naast Rotterdammers krijgen ook huurders in Den Haag en Delft te maken met de mogelijke huurverhoging.
Lees meer op Rijnmond.
Woningcorporatie Vestia is het derivatendrama van 7 jaar geleden nog steeds niet te boven. Het concern komt de komende 10 jaar 180 miljoen euro tekort voor het nakomen van afspraken over bijvoorbeeld het opknappen van sociale huurwoningen.
Dat blijkt uit een aangepast verbeterplan van Vestia. De corporatie zal opnieuw de hulp moeten inroepen van branchegenoten. In 2017 werd Vestia al op de been gehouden door een bijdrage van bijna 700 miljoen euro van collega-corporaties.
Naar eigen zeggen zal Vestia dit keer zijn sectorgenoten niet vragen om geld bij te storten, maar hoopt het dat zij willen helpen door huurwoningen of herstructureringsprojecten over te nemen. Vestia hoopt zo'n 10.000 woningen te verkopen in Zuid-Holland en Brabant. Naar verluidt vinden de andere corporaties de woningen aan de dure kant.
Lees meer op RTLZ.
Huurders in Rotterdam, Den Haag en Delft krijgen daardoor mogelijk ook te maken met een extra huurverhoging.
Naar eigen zeggen zal Vestia dit keer niet aan andere corporaties vragen om geld bij te storten. In plaats daarvan hoopt het concern dat branchegenoten willen helpen door huurwoningen of herstructureringsprojecten over te nemen.
De verkoop van tienduizend woningen is volgens Vestia van groot belang om uit de problemen te komen. In een verbeterplan stelt de corporatie daarnaast voor om huren in 2021 en 2022 met 0,5 procent extra te verhogen bovenop de inflatie. De voorstellen zijn donderdag ingediend bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Bestuursvoorzitter Arjan Schakenbos zegt in een toelichting dat het bedrijf na jaren van saneren alles op alles zal zetten om te voorkomen dat het zijn zogeheten volkshuisvestelijke taken niet goed genoeg kan uitvoeren.
Lees meer in Trouw.
Anders dan in 2012 mikt Vestia nu niet op nieuwe leningen, daar de oude schuldenlast al niet op een normale manier kan worden afgelost. In plaats daarvan hoopt de corporatie dat andere woningbouwverenigingen een deel van hun bezit willen kopen. Daarbij heeft Vestia sinds dit voorjaar al haar zogeheten maatwerkbezit in de etalage staan. Het gaat om ongeveer 10.000 woningen in Brielle, Barendrecht, Zuidplas, Pijnacker-Nootdorp, Westland en het Brabantse Bergeijk. De corporatie wil zich gaan concentreren op haar kernverzorgingsgebied: Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer.
Hoewel Vestia in een vroeg stadium al heeft aangegeven dat er gesproken wordt met andere lokaal actieve corporaties voor overname van de woningen, lijkt een deal vooralsnog ver weg. Volgens de corporatie is het echter nog te vroeg om te speculeren over het resultaat van de onderhandelingen.
Aldus te lezen op Vastgoedmarkt.nl.