Nieuwsbericht

Nieuwsoverzicht

Tweebosbuurt voor de Rechter

Opnieuw stonden woensdag tientallen bewoners uit de Rotterdamse Tweebosbuurt voor de rechter. Een groep bewoners wil niet weg uit de buurt die volgens plan vanaf april 2020 gesloopt en herbouwd gaat worden.

Zowel Vestia als de bewoners hopen voor de Rotterdamse rechter hun gelijk te halen. Ook tijdens deze 'tweede ronde' is de inzet duidelijk: moeten de bewoners weg, mogen ze blijven of wordt er last-minute nog acceptabele vervangende woningruimte gevonden?

Meer lezen op rijnmond.

Vestia wil 535 sociale huurwoningen afbreken en er 374 nieuwe en merendeels duurdere woningen voor terug bouwen. Vestia zet er vaart achter: de corporatie staat erop dat de huizen op de sloopnominatie per 1 januari onbewoond zijn. Maar deze Rotterdammers willen hun huizen niet verlaten. Volgens Vestia zijn er op dit moment ruim 220 bewoners verhuisd van de ruim 550 woningen.

Ongeveer dertig mensen zijn vanochtend in een stoet naar de rechtbank vertrokken om hun medebewoners te steunen. In de rechtbank zelf is het nog drukker. Menno Janssen, woordvoerder van de Tweebosbuurt, schat dat er zo'n honderd mensen naar de zitting zijn gekomen. Veel van hen wachten zelf nog op een dagvaarding. Vandaag is de eerste zitting in de rechtszaak. De rechter had de grote opkomst verwacht, maar niet dat er zoveel mensen zouden komen. Veel kijken mee via een videoverbinding in een andere zaal. Het vonnis van de rechter komt niet vandaag, maar op 6 september. 

De advocaat van Vestia zegt dat er nog een groep van 138 mensen over is van de bewoners die geen huuropzegging hebben aanvaard. Dat is een diverse groep, volgens de advocaat. ,,De een wil wel vertrekken, maar ondertekent pas als ze een andere woning hebben. De ander reageert niet.” Van de dertien mensen die nu voor de rechter zijn gedaagd, weet de woningcorporatie zeker dat zij niet akkoord gaan. ,,49 andere personen hebben aangegeven ook niet akkoord te gaan. Dat is de volgende groep die we gaan dagvaarden. Dat zal deze of volgende week zijn.”

Meer lezen op AD-Rotterdam.

 

Meer Weten