Nieuwsbericht

Nieuwsoverzicht

Vestia mag huurwoningen uit de sociale sector halen

Vestia mag van de Haagse rechtbank in de gemeenten Barendrecht, Bergeijk, Brielle, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Zuidplas honderden sociale huurwoningen liberaliseren.

De betrokken gemeenten maakten bezwaar tegen deze liberalisering omdat er dan weinig van hun sociale woningvoorraad overblijft. Zij vochten het besluit aan van het ministerie van BZK om de overheveling van sociale huurwoningen (daeb) naar de commerciële tak (niet-daeb) van Vestia goed te keuren.

Aanvullend verlies voor noodlijdende corporatie

Vestia stelde dat het tegen een aanvullend verlies van 125 miljoen euro zou aanlopen, als het de woningen niet zou kunnen liberaliseren. De rechter toonde zich gevoelig voor dat argument.

Zoals is te lezen bij de Woonbod.

Zuidplas in hoger beroep voor behoud sociale huur

Zuidplas - Burgemeester en wethouders van Zuidplas stellen met vijf andere gemeenten hoger beroep in bij de Raad van State tegen de uitspraak van de rechter vorige maand dat Vestia sociale huurwoningen mag overhevelen naar de vrije sector. Dat heeft het college 17 december besloten en in een informatienota meegedeeld aan de gemeenteraad.

Zuidplas trekt al twee jaar samen op met de gemeenten Barendrecht, Brielle, Bergeijk, Pijnacker-Nootdorp en Westland om het aantal betaalbare sociale huurwoningen op peil te houden. Door de gezamenlijke actie hoopt Zuidplas ook nu weer 'een krachtig signaal' af te geven dat de gemeente alles binnen haar vermogen doet om de volkshuisvestelijke belangen in Nieuwerkerk aan den IJssel te verdedigen.

Is er te lezen op de gemeente site van Zuidplas.

Gemeente Westland verliest rechtszaak, Vestia mag sociale huurwoningen opwaarderen

Woningcorporatie Vestia wil in de toekomst zo’n 750 sociale woningen in Westland overhevelen naar de vrije sector en mag dat van de rechter nu ook doen. 

Dat blijkt uit een uitspraak van de Haagse rechtbank in een zaak die de gemeente Westland samen met de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Barendrecht, Zuidplas, Brielle en Bergeijk had aangespannen tegen de minister van Binnenlandse Zaken en Vestia. Westland vindt dat Vestia de belangen van de Westlandse woningmarkt niet voldoende heeft afgewogen, maar de rechter heeft de gemeente nu dus in het ongelijk gesteld.

Te lezen in het AD-Westland.

Advies Karakus: Houd bezit Vestia in sociale huursector

Eerder dit jaar nog adviseerde Hamit Karakus, als 'bestuurlijk regisseur inzake Vestiagemeenten' door het ministerie van BZK aangesteld, dat de sociale woningvoorraad in die gemeenten zoveel mogelijk overeind moest blijven. 'Het gebrek aan investeringen en het relatief forse aandeel woningen dat wordt geliberaliseerd, heeft in de maatwerkgemeenten een grote volkshuisvestelijke impact', schreef hij in zijn begin juli verschenen rapport met aanbevelingen aan de minister.

Corporatie Vestia zorgt voor een krappe sociale huurmarkt in buitengebieden door haar bezit massaal te verkopen of naar de vrije sector te loodsen. Doe dat niet, staat in een rapport. 

‘Vestia zet 10.000 woningen te koop.’ ‘Vestia blijft een puinbak.’ En: ‘Vestia verkoopt van Brielle tot Zuidplas.’ De krantenkoppen liegen er de laatste maanden niet om: de Rotterdamse woningcorporatie verkeert nog altijd in financieel zwaar weer en zet haar bezit massaal in de etalage. Maar dat zorgt weer voor een heel andere tragiek.

Die van lange wachtlijsten en weinig betaalbare woningen, zegt bestuurlijk regisseur Hamit Karakus in een vandaag gepubliceerd rapport. Houd het Vestiabezit ‘sociaal’, is zijn pleidooi dan ook. Karakus, in een vorig leven wethouder wonen en vastgoed in Rotterdam, is in februari aangesteld als bestuurlijk regisseur om een oplossing te vinden voor de kwestie-Vestia. 

Volgen Trouw.

 

Meer Weten